Станции за зареждане на ЕПС в България и къде да ги намерите през 2024 г.!

Преглед на мрежата за зареждане

Инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства (ЕПС) в България все още е под развитие и разширение. Правителството има планове за широко разпространение, което би преместило фокуса и концентрацията на зарядните станции само в някои големи градове като София, Бургас и Варна, където са най-достъпни, към цялата страна. Въпреки че общият брой на зарядните станции е все още незадоволителен за по-развитите пазари, българското правителство активно работи за подобряване на ситуацията и адресиране на тревожността от обхвата за потенциални потребители на ЕПС.

Скорошен меморандум за сътрудничество от страна на българското правителство има за цел да инсталира 10 000 зарядни станции в цялата страна до 2027 година, което не е толкова далеч. Различни видове зарядни устройства ще бъдат разположени стратегически въз основни пътища за пътувания на дълги разстояния и в градски райони.

 

Как да намерите станциите

Е, ако имате електрическо превозно средство и разберете, че ви свършва батерията, как бихте намерили зарядно устройство? Отговорът е очевиден, вероятно бихте проверили в интернет и бихте търсили „Зарядни станции за ЕПС близо до мен“ или нещо подобно, и за по-малко от секунда Google би ви показал стотици хиляди резултати.

Но колко надеждни и актуални са резултатите?

От това, което видях до сега, резултатите не са толкова надеждни, може да видите зарядна точка близо до вашата къща, но да разберете, че тя не е регистрирана в нито една от платформите или уебсайтовете, които Google ви показва.

Въпреки това, има някои платформи и уебсайтове, които може да не са много точни, но са по-добри от другите, ето списък с тях:

A map of EV chargers in Bulgaria

 

Тези платформи осигуряват на потребителите основно същото количество информация, като местоположения, насоки, видове щепсели и мощност на зарядното устройство. Въпреки това те се различават много по отношение на потребителското изживяване и потребителския интерфейс. Някои от тях са наистина трудни за навигация, а други са лесни за използване. Можете да ги разгледате и да видите кои предпочитате да използвате

Една бележка относно тези платформи е, че повечето от тях са международни платформи, които работят по целия свят, така че ако забележите, че някои от тях не са толкова точни, колкото би трябвало да бъдат, имайте предвид, че в България, където използването на ЕПС се развива, е малко трудно да се получат точни данни, но това не е извинение, те трябва да направят всичко възможно, за да предоставят на потребителите легитимна и комплексна информация.

Скоро ще анализираме всички тези платформи по-подробно, следете ни за повече детайли и новини относно зарядните устройства за ЕПС в България.