Бърз преглед: Основи на зареждането на Електромобили обяснени за начинаещи!

Въведение

Термините, свързани със зарядни устройства за електрически превозни средства (ЕПС), понякога могат да се объркат за тези, които не са запознати с развиващия се свят на ЕПС, тъй като глобалното движение към този устойчив транспорт се усилва все повече. В този пост ще разгледаме някои от термините, използвани в областта на зареждането на ЕПС. Запознаването с основите ще помогне да се намали стресът от повреждане на батерията или ефективността на автомобила в случай, че изберете грешното зарядно устройство. На първо време може да изглежда объркващо да откриете толкова много непознати термини и съкращения, които се използват наоколо, но повярвайте ми, те не са толкова трудни, след като разберете концепциите зад тях.

Основната концепция на електрическото превозно средство е много проста и ясна – това е кола, която се движи с помощта на електричество вместо на бензин, въпреки че тези два типа превозни средства са много различни по техничен и инженерен план, за което ще разговаряме по-късно; важното е, че в крайна сметка не е толкова важно да знаете как работят, докато са ефективни и удобни за използване. За сега нека се фокусираме върху зарядните устройства за ЕПС в този пост и да видим какви типове съществуват и кои трябва да използвате.

ЕПС и техните зарядни устройства

Три вида зарядни устройства се използват обикновено за зареждане на електрически превозни средства (ЕПС): Бързо зареждане с променлив ток, Тип 1 и Тип 2. Най-бавните зарядни устройства са Тип 1, които използват обикновен домашен контакт и могат да отнемат цяла нощ, за да заредят напълно автомобила. По-бързите, които изискват контакт от 240 волта, са зарядни устройства от тип 2, които могат да зареждат ЕПС за няколко часа. Най-бързият метод е ‘’Бързото зареждане’’ с променлив ток, тези зарядни устройства могат да заредят ЕПС до 80% капацитет за 20-40 минути, но не се препоръчват за ежедневна употреба, защото могат да съкратят живота на батерията в дългосрочен план.

Да разгледаме малко по-подробно…

Тип 1

Този тип зарядно устройство е най-приятелският към потребителя и основният вид за зареждане на ЕПС. Те са първият вариант, който се предлага с превозното средство при закупуването му, защото зарядните устройства обикновено са включени като стандартно оборудване на електрическите автомобили или, ако не са включени, те се предлагат широко и са евтини за закупуване, и в основата си могат да се използват навсякъде, където имате достъп до домашен контакт със стандартно напрежение. Този тип не изисква инсталация или инфраструктура, за да бъде използван, защото са преносими и са същите като зарядното устройство на телефона ви – можете да свържете ЕПС към контакта с помощта му и да очаквате зареждане.

Въпреки това, зарядните устройства от тип 1 имат бавна скорост на зареждане в сравнение с другите видове и по-ниско напрежение, и могат да добавят само няколко мили каране на разстояние към батерията на вашия ЕПС на всека час. Въпреки че те може да не са най-добрият избор или най-бързият метод на зареждане, те са отлични за зареждане през нощта у дома и може да се уверите, че автомобилът ви е зареден за следващия ден за вашето ежедневно използване без специфично оборудване или процес на инсталация. Въпреки това не се препоръчва за пътувания на дълги разстояния или спешно зареждане поради обсъжданите причини.

Зарядните устройства от тип 1 предлагат няколко ползи, въпреки че зареждат с по-ниска скорост. Те са широко разпространени, евтини и лесни за използване, без нужда от никакво допълнително оборудване; просто ги свързвате към обикновен контакт и сте готови за тръгване, защото са проектирани да се вместват в стандартните домашни контакти. Въпреки че зарядните устройства от тип 1 може да нямат най-бързите скорости на зареждане, достъпността и лесната им употреба ги правят добър избор за домашните зареждателни нужди, особено за хора, които по-често зареждат ЕПС-тата си през нощта у дома или когато други видове зарядни станции са недостъпни за тях.

An image of an EV charger Type 1

Тип 2

За собствениците на ЕПС, които искат да направят времето за зареждане по-кратко и удобно, зарядните устройства от тип 2 са популярни, защото предлагат значително подобрение в скоростта и ефективността на зареждане в сравнение с зарядните устройства от Тип 1. Те работят на по-високо напрежение и използват специализирани вериги, които могат да зареждат батерията до 60 мили на час в зависимост от капацитета на батерията на превозното средство, докато Тип 1 предлага много по-бавно зареждане. Поради по-бързата им скорост на зареждане този тип е идеален както за редовна употреба, така и за продължителни спирки по време на пътешествия и пътувания, и затова много собственици решават да инсталират един от тези типове зарядни устройства в домовете или офисите си вместо да използват зарядно устройство от Тип 1, което е включено с превозното средство.

Съществуват някои предимства при използването на този тип зарядно устройство, освен по-голямата му скорост и надеждност. Тъй като те използват същото напрежение като резидентните контакти, те са съвместими с широка гама от ЕПС, защото могат да използват съществуващата електрическа инфраструктура, която вече съществува, което също може да намали разходите и сложността на инсталацията. Освен това тези типове зарядни устройства обикновено се намират на обществени зарядни станции, което ги прави практичен и ефективен избор за собствениците на ЕПС, които се нуждаят от зареждане на превозните средства си по време на пътуване. С всичко това казано, за много собственици на ЕПС, които търсят максимално изживяване от зареждането, зарядните устройства от Тип 2 предлагат идеална комбинация от скорост, достъпност и удобство.

An image of an EV charger Type 2

Бързи зарядни устройства с променлив ток

Често наричани зарядни устройства от тип 3, бързите зарядни устройства с променлив ток съкращават значително времето за зареждане на ЕПС в сравнение с зарядните устройства от тип 1 и тип 2. Бързите зарядни устройства постигат висока скорост на зареждане с различен метод от този на Тип 2, те пропускат вграденото зарядно устройство и предоставят високо пряко постоянно токово напрежение (променлив ток) директно към батерията на превозното средство, докато другите два вида зарядни устройства използват променлив ток, който след това се преобразува в постоянен ток с помощта на специализирани вериги за зареждане на батерията. Бързите зарядни устройства могат да добавят до 200 мили от разстоянието в само 20 до 30 минути, в зависимост от някои фактори като капацитета на батерията на превозното средство и изходната мощност на зарядното устройство. Това се дължи на това, че те могат да постигнат много по-бързи скорости на зареждане благодарение на методите за директно предаване на енергията. Те се използват по-често на места като спирки на магистралите и други обществени зарядни станции поради техните бързи възможности за зареждане.

Бързите зарядни устройства наистина имат несравними скорости на зареждане, но има някои недостатъци и ограничения, за които трябва да знаете, преди да ги използвате редовно. Цената е важен фактор за обсъждане, бързите зарядни устройства изискват повече енергия и специализирано оборудване от другите видове зарядни устройства, което ги прави по-скъпи за инсталиране и управление. Освен това, не всички електрически превозни средства могат да бъдат зареждани с бързи зарядни устройства с променлив ток, така че преди да използвате тези зарядни устройства, трябва да се уверите, че вашият автомобил е съвместим. Въпреки тези недостатъци, бързите зарядни устройства, които предлагат бързи и лесни опции за зареждане за шофьорите по пътя, са съществени за правене на пътуванията на дълги разстояния по-удобни.

 

Вижте нашите зарядни тук: NEXTEN EV зарядни

DC EV charger NEXTEN

В бъдещи постове ще изследваме по-подробно техническите аспекти на ЕПС, ще проучим екологичното въздействие от преминаването към електрически превозни средства и ще сравняваме общите разходи за притежание с традиционните бензинови превозни средства. Следете ни за още прозрения в електрифицирания свят на ЕПС!